Blog

Web Site Optimizasyonu Nedir

Web Site Optimizasyonu Nedir?

Bir web sitesinin işletme hedeflerini yürütme becerisini geliştirmek için kontrollü denemeyi kullanan ve dönüşüm oranı optimizasyonunda kullanılan prensipleri izleyen bir süreçtir. Yani sitenizin sahip olması gereken performansları ölçüp bunlara göre bir düzen sağlar. Böylece daha kullanışlı ve kolay bir siteye sahip olmuş olursunuz.

Peki Web Site Optimizasyon Nasıl Yapılır?

  • Denemeler yapın ve not edin

Sitenizin türüne göre geliştirmeler yapmalısınız. Ana sayfa gibi önem taşıyan sayfalar üzerine  daha çok yoğunlaşmalı ve bunun üzerine çalışmalar yapmalısınız. Çünkü web sitenizin trafiğinin çoğu bu sayfadan geçer. Düşük performans gösteren noktaları bulup iyileştirme yapmalısınız ve sonuçları mutlaka not etmelisiniz. Sonuçları dikkate alarak yeniden denemeler yapın.

  • Menünüzü düzenleyin

Menü kısmınız 7-8 seçenekten oluşmalı ve kullanıcıyı kolay yönlendirebilmeli. Kullanıcılar sitenizdeki sayfalarda ne kadar kolay gezinirse o kadar iyi bir deneyim sağlanır.

  • Mesaj ve yönlendirmelere yer verin

  • Telefon numaranıza önem verin

Ziyaretçiler size dönüş yapmak istediklerinde telefon numaranıza kolayca ulaşabilmeliler. Bunun için numaranızı ana sayfada bulundurmalısınız.

  • Müşteriler size ne zaman ve nasıl ulaşabilir?

Web sitenizde çalışma saatlerinizi bulundurmanız müşterilerinize kolaylık sağlar. Size haftanın hangi günlerinde ve günün hangi saatlerinde ulaşabileceklerini bilmeliler. Ayrıca sitenize ücretsiz ekleyebileceğiniz harita ile müşterileriniz adresinize de ulaşabilir.

  • Sitenizi mobil uyumlu hale getirin

Mobil uyumlu bir web sitesi tamamen elementlerin mobil uyumlu olması değil masaüstünde bulunan elementlerin mobil tarafta daha efektif kullanılmasıdır.

  • Değişimlerden müşterilerinizin haberi olmalı

Logonuzun değişimlerinde online deneyimler çok önemlidir. Herhangi bir değişimde marka farkındalığı ile müşterileriniz şirketinizi tanıyabilir.

  • Müşterilerinize engel olmayın

Müşterilerinizin sitenizde gezinmesini zorlaştıracak reklam, müzik, karşılama sayfası gibi eklentileri kaldırın. Bu müşteri kaybına neden olur.

  • Sosyal medyalarınıza önem verin

Günümüzde herkes mutlaka bir sosyal medya hesabına sahiptir. Sosyal medyada yerinizi almanız müşteri performansınızı arttırır. Linkedin, Twitter, İnstagram… gibi sosyal medyalarda aktifliğe önem vermelisiniz.

  • Araştırmalar yapın

Sitenizde raporlar, araştırmalar, anketler, bültenler ya da yararlı link’ler bulundurarak müşterilerinizin gözündeki saygınlığınızı artırırsınız.

  • Müşterilerinizin fikirlerine önem verin

Mevcut müşterileriniz sizin için çok önemli. Müşterilerinize soru-cevap yaparsanız bu sizin için çok faydalı olur.

Site Optimizasyonunuz İçin Kullanabileceğiniz Bazı Test Araçları

  • Google PageSpeed Insights: Bu test size laboratuvar ve alan verisi sağlar. İlki performans sorunlarıyla alakalıyken, ikincisiyse ziyaretçilerinizin deneyimlerden olan gerçek zamanlı performans verileri içermektedir.
  • GTmetrix: Size anahtar performans göstergelerinin göstergelerini, web site takibi ve tüm dünya çapında farklı bölgelerden test yapabilme gibi özellikler verecektir. Hepsi ücretsizdir. Ayrıca web sitenizin çeşitli bağlantı hızlarında nasıl performans gösterdiğine dair bağlantı daraltma testi de yapabilirsiniz.
  • Geek Flare: Web sitenizin yükleme hızını masaüstü veya mobil dünya çapında çok sayıdaki farklı konumlardan test edebilirsiniz. Test ölçülerine sayfa boyutu, ekran görüntüleri, türe göre istek sayısı ve Time to First Byte dahildir.
  • Google Test My Site: Test My Site web sitesinin mobil hızını ölçer, rakiplerle karşılaştırır ve sayfalarınızın performansını artırmanız için önerilerin de içinde bulunduğu özel bir rapor sunar.
  • Site Speed: Google Analytics‘ın parçası olan Site Speed web performansını üç farklı açıdan inceler: sayfa yüklenme süresi, çalışma hızı ve çözümleme süresi.Test raporu her bir sayfanın detaylı analizini, kaynak performansları ve size özel optimizasyon ipuçları sunar.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir