Blog

Alan Adı ve Hosting Seçimi

Alan Adı ve Hosting Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bildiğiniz gibi alan adı ve hosting olmadan internet dünyasında herhangi bir varlık sürdürmeniz mümkün değil. Peki bu yapılara sahip olurken dikkat etmemiz gerekenler nelerdir? Sizlerle bu kavramları ve alt başlıklarını inceleyeceğiz.

Site ismi yani alan adı doğrudan sitenin SEO ile ilişkilidir. Bu SEO’ya doğrudan etki eden bir kriterdir. Alan adı anahtar kelime ve oluşturulacak içerik ile uyumlu olması gerekmektedir. Yeni alınacak bir alan adında hedef anahtar kelimesi olması ciddi bir önem taşır. Bu şekilde seçilen alan adı ile SEO’a bir adım önde başlayabilirsiniz.

Bir diğer önemli kriterimiz alan adımızın akılda kalıcı olmasıdır. Alan adımız ne kadar akılda kalıcı olur ve telaffuzu da kolay olur ise marka bilinirliğine katkısı büyük ölçüde olacaktır.

Almak İstediğim Alan Adını Nasıl Sorgularım?

Alan adı sorgulamak için birçok siteden faydalanabilirsiniz. Tavsiyemiz eğer ki hosting sistemine de erişimizin olmasını istiyorsanız aynı firma üzerinden satın alabilirsiniz. Reklam olmaması adına direkt şirket adı vermeyeceğiz ancak Google’a alan adı sorgulama diye aratarak herhangi bir firma üzerinden almak istediğiniz alan adını sorgulayabilir uygun ise alabilirsiniz.

Alan Adı Seçimi Nasıl Olmalıdır?

Alan adınız 15 karakteri geçmemelidir. Uzun olan alan adları akılda kalması zor ve telaffuz bakımından sıkıntılı olabileceği için ulaşmak istediğiniz potansiyel müşterileriniz için olumsuz bir durum yaratacaktır.

Alan Adı Seçimini Kolaylaştıracak Araçlar

Aklınızda birçok ihtimal var ancak hala güzel akılda kalıcı bir alan adı bulamadınız. Size yardımcı olacak bazı araçlardan faydalanabilirsiniz. Bu araçlar ile daha iyi bir alan adına sahip olabilirsiniz.

Instant Domain Search® Domain Name Generator:

Arama kutusuna yazdığınız kelimeleri veya karakterleri popüler alan adlarının başına ve sonuna ekleyerek bilinen markalara yakın bir alan adına sahip olabilirsiniz.

Namemesh:

Yazdığınız anahtar kelimeler ile çeşitli kategorilerde alan adı üretiyor. İçeriğinize en uygun alan adını seçebilirsiniz.

 

alan adı ve hosting seçimi

Hosting Seçiminde Dikkat Etmeniz Gerekenler 

Hosting kelime anlamı olarak barındırma anlamına gelmektedir. Web Hosting web sitenize ait tüm içeriğin yüksek internet hızında sürekli çalışan bilgisayarlarda barınmasıdır. Kesintisiz ve hızlı verebilmesi için bu bilgisayarlar yüksek teknoloji ile üretilen datacenter’larda barındırılır.

Alan adınızı aldıktan sonra barındırma hizmetini alan adınız ile bağlantıya geçirmeniz gerekmektedir. Aynı firma içinden alındıysa buna gerek kalmaz. Farklı şirketlerden bu hizmetler alındıysa alan adınızın Nameserver’larını yani ad sunucularını hosting hizmeti aldığınız şirketin sizlere verdiği sunuculara yönlendirmeniz gerekmektedir.

Tabii bu işlemleri son kullanıcıların yapmasını tavsiye etmiyoruz. Yazılım firmalarından destek almanızı önermekteyiz. Çünkü kullanacağız sistem için en doğru hosting yapılandırmasını sizin için yapacaklardır.

Bireysel Hosting Paketi Satın Alanlar İçin Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Hosting seçerken dikkat etmemiz gereken başlıklar aşağıdaki gibidir.

  • İşletim Sistemi
  • Trafik
  • Web Alanı
  • Veritabanı
  • Subdomain
  • E-mail

Hostinglerde işletim sistemi seçimi

Hostingler, kullanacağınız platformlara göre, Linux ve Windows olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Bu iki hosting platformundan birini seçerken dikkat edeceğimiz en önemli husus sitemizin yazılacağı kodlama dilidir.

Eğer web siteniz .ASP ve .ASPX olarak yazıldıysa Windows hosting seçmelisiniz çünkü Linux hostingler .ASP ve .ASPX’ i desteklememektedir. Web siteniz PHP olarak yazıldıysa Linux hosting seçmek gerekmektedir. Ayrıca .HTML uzantısını hem Windows hem de Linux alt yapısı desteklemektedir.

Hosting alanı nedir?

Hosting seçimindeki en önemli unsurlardan birisi de hosting alanıdır.  Hosting alanı web sitenizde kullanacağınız yazı, video ve resimlerin saklanacağı alanın genişliğidir. Web sitesi oluşturulurken, sitenin ihtiyacı olan alandan daha fazlasını almak gereksizdir. Örn: 5-6 sayfalık basit bir kurumsal web sitesi için 2 GB’lık bir alan seçmek ekonomik olarak verimli olmayacaktır. Bunun için sitenin web alanında kaplayacağı alana daha uygun bir web hosting seçmek gerekmektedir. İleriki zamanlarda bu alan web sitesinin ihtiyaçlarını karşılamamaya başladığında var olan hosting paketinin disk alanını arttırarak sitenin yayınına kesintisiz olarak devam edilebilir.

Hosting paketlerinde trafik;

Trafik; sitenize aynı anda girecek olan kullanıcı sayısına bağlıdır. Site içeriğiniz ne kadar fazla ise buna bağlı olarak site trafiğiniz de o kadar artmaktadır. Yine bu seçimi yaparken sitenin hedef kitlesi ve buna bağlı olarak çekeceği aylık trafik tahmin edilmeli ve hosting seçimi de buna göre yapılmalıdır. Eğer sitenizin alacağı trafiğin altında destek veren bir hosting seçerseniz, trafik kotanız dolduktan sonra sitenize ulaşım engellenir ve bir dahaki aya kadar kapalı kalabilir. Bu durumda da yine yüksek trafik kotası olan bir hosting paketine geçilebilir ve sitenin yayına devam etmesi sağlanabilir.

Hostinglerde veritabanı ;

Veritabanı; birbirleri ile bağlantılı verilerin depolandığı alandır. Site her açıldığında içerik bu veri tabanından kolayca çekilir ve bu şekilde hem zaman kaybı önlenir hem de verilerin düzenli bir şekilde oluşturulması sağlanır. Hosting paketleri içerisinde yer alan veri tabanı çeşitleri de MySQL ve MsSQL olarak ikiye ayrılmaktadır. Veri tabanı seçiminizi yaparken de yine web sitenizin yazılımına göre seçmeniz gerekmektedir. Eğer PHP bir sitede veritabanı oluşturulacaksa MySQL veritabanı özelliği olan bir hosting seçmeniz gerekmektedir. Sitenizin yazılımı .ASP ve .ASPX ise hosting seçimi MsSQL özelliği olan bir hostingden yana olmalıdır.

MySQL veri tabanı çok hızlı, güvenilir ve MsSQL veritabanına göre kullanımı kolaydır. Apache ve PHP ile olan uyumu nedeni ile PHP tarafında en çok tercih edilen ve yaygın olan veritabanı seçeneğidir.

MsSQL veri tabanı MySQL veritabanının aksine ücretli bir veritabanıdır. MySQL veritabanına göre güvenlik, tasarım ve içerik yönetimi boyutunda daha ileri düzeyde işlevler sunması nedeni ile genel olarak kurumsal yapılara ve e-ticaret sistemlerine hitap etmektedir.

Subdomain;

Sitenin ana domainin altında oluşturulacak olan domainlerdir(subdomain.anadomain.com). Subdomain sayısını web projenizin kapsamına göre seçmeniz gerekebilir. Web sitenizin altına “blog.anadomain.com” ya da “forum.anadomain.com” olarak farklı projeler de yapacaksanız, alacağınız hosting paketindeki subdomain sayısı da bu bağlamda yeterli olacak şekilde seçilmelidir.

Hostinglerde e-mail;

E-mail kullanımı pek çok web sitesi kullanıcısı için önemli bir husustur. Alınacak olan hosting paketlerinde kaç adet mail adresi açılabilir buna dikkat edilmelidir.

Hosting seçimi hiç de azımsanmayacak derece önemli bir konudur. Web siteleri için temel nitelikte bir sistemdir. Sağlam temellerle oluşturulmamış web siteleri ileride sizi, yukarıda bahsettiğim sıkıntılarla karşılaştırır ve hem işinizi olumsuz etkiler hem de daha sonradan ortaya çıkan gereksiz harcamalara sebep olur.

Bu nedenle yapılacak olan web sitesi; yazılımından, içeriğine, hedef kitlesine ve potansiyeline göre çok iyi analiz edilmeli ve oluşturulacak olan yapı tüm bu unsurlar düşünülerek inşa edilmelidir.

SoftInova olarak hosting ve alan adı hizmetlerimizde sitenize en uygun konfigürasyonları yapıp sitenizi Google’a %100 optimize ederek kullanıcı deneyimizi teknik olarak en üst seviye teslim ediyoruz.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir